07.12.2023
Почетна / Градина / Кои зеленчуци и овоштија имаат најмногу пестициди?

Кои зеленчуци и овоштија имаат најмногу пестициди?

Кои овоштија и зеленчук има најмногу пестициди?

Доколку не е покриен со карамела или е дел од некоја пита преполна со шеќер, многу е тешко да помислите дека јабокото не е добро за нашето здравје, меѓутоа, можеби би требало уште еднаш да подразмислиме кога ова тврдење е во прашање.

Непрофитната организација Работна група за човекова средина објавила листа на овошје и зеленчук кои содржат најмногу пестициди. Пестицидите се поврзани со бројни здравствени проблеми, посебно со оние што се однесуваат на развојот на децата.

Тие исто така се канцерогени и го нарушуваат односот на хормоните во телото, судејќи според Агенцијата за заштита на животната средина во Америка.

Погледнете ја листата на овошје и зеленчук кои содржат најмногу пестициди:

Јаболки Тестираните примероци на јаболки покажале траги од пестициди во 99 отсто случаи.

Јагоди Јагодите се нашле веднаш под јаболката според количината на пестицидите која што е присутна.

Грозје Во само едно зрно грозје се пронајдени 15 различни пестициди.

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …