01.12.2023
Почетна / Uncategorized / Кои се придобивките од хималајската сол

Кои се придобивките од хималајската сол

Пред околу 200 милиони години имало кристализирана морска сол, покриена со лава. Оваа сол е заштитена од секаков вид загадување, опкружена со бескрајни снегови и дебели мразови. Многу стручњаци веруваат дека розовата хималајска сол е најчистата сол која постои на Земјата.

Хималајската сол ги содржи истите 84 минерали и елементи кои постојат во човечкото тело – тоа е факт, кој сам по себе е неверојатен. Некој од овие минерали се натриум хлорид, сулфат, калциум, калиум и магнезиум. Потрошувачката на овој вид сол ни го обезбедува неопходното количество натриум, што е многу помалку од она што го добиваме од обичната готварска сол.

Друг исклучително љубопитен факт за Хималајската сол е дека поради клеточната структура содржи вибрации од енергија. Минералите во Хималајската сол се во колоидна форма, што значи дека се доволно мали за да бидат абсорбирани на најдобар можен начин.

Кои се придобивките од Хималајската сол?

Продолжува на следната страна:

Види

Денес започнува петтото издание на Музичкиот Фестивал Андерфест Скопје

На овој ЈУБИЛЕЈ публиката ќе може да ужива во музиката од алтернативната, рок, панк рок, …