22.01.2022
Почетна / Градина / Кои се лековитите својства на кромидот

Кои се лековитите својства на кромидот

Во кромидот се наоѓаат многу состојки кои делуваат бактерицидно, т.е се борат против бактериите и другите микроорганизми кои се причинители на разни воспаленија. Бактериостатиците во кромидот го даваат неговото лековито својство. Затоа, често се препорачува при настинки, кашлица, акутен и хроничен бронхит, астма и други воспалителни заболувања. Покрај тоа, кромидот ја прочистува и крвта, ги прочистува крвните садови и ја спречува атеросклерозата. Постојат неколку видови на кромид кои меѓусебно се разликуваат по бојата вкусот и големината. На тој начин разликуваме виолетов, жолт и бел кромид.

Жолтиот кромид претставува најлутиот претставник и тој може да се чува најдолго. Содржи најмногу кверцетин, моќен антиоксидант со докажано антивоспалително, антиалергенско и антиканцерогено дејство. Виолетовиот кромид е познат по тоа што е најблаг од сите видови на кромид. Исклучително богат со кверцетин, исто така содржи и лековити антицијанини, состојки кои ја спречуваат појавата на разните срцеви и васкуларни заболувања, како и ракот. Белиот кромид има релативно благ вкус и содржи умерени количини на кверцетин.

Види

Цистите на јајниците може да се лекуваат со растенија

Во денешно време повеќе од половина жени страдаат од цисти на јајниците. Во повеќето случаи цистите …