17.05.2025
Почетна / Градина / Кои се добри, а кои лоши јатки?!

Кои се добри, а кои лоши јатки?!

Целосна среќа сепак немате да јадете јатки колку што сакате, од кои сакате. Различните јатки помагаат за различни нешта, а некои може да имаат негативно дејство, претежно на вашата фигура.

Кога ќе изберете јатки, нека бидат сурови. Секакви адитиви, во форма на сол, зачинети зачини или масло ја намалуваат корисноста и ги зголемуваат калориите.

200 гр чоколадо со цели лешници, не е исто како неколку сурови лешник.

А ако сакате слатко, комбинирајте ореви со исушени боровинки или друго сушено овошје. Така ќе ја комбинирате корисноста и на двете хранива.

Вообичаената порција јатки не е повеќе од 30 грама.

Најдобрите јатки: Оревите. Тие содржат највисоко количество алфа-линоленска киселина која го намалува воспалението и оксидацијата на артериите, со што значително се подобрува нивното здравје.

Текстот продолжува на следната страна:

Види

Поради високата цена руколата примамлива за одгледување

Руколата често се користи во салати и покрај одличен вкус има и голема количина на …