Warning: Error while sending QUERY packet. PID=26854 in /home/mojata/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1924
Кои и колку видови бувови се застапени во Македонија – gradina.mk

Почетна / Градина / Вести / Кои и колку видови бувови се застапени во Македонија

Кои и колку видови бувови се застапени во Македонија

Кога збориме за бувовите, збориме за едни од најубавите и најкорисните птици на планетава.

Многу малку знаеме за нив и многу ретко размислуваме за нив, но никогаш не е доцна.

Во светот има 225 видови, сите различни по изглед, големина, боја, однесување и место на живеење. Се делат на две современи семејства: Strigidae (типични бувови) и Tytonidae (амбарски бувови).

Различноста на овие две семејства е во изборот на местата за живеење и секакo по нивниот изглед.

На територијта на Македонија застапени се 9 видови бувови и тоа:

Asio otus (долгоушест був)

Ушестиот був – Asio otus

Шумскиот був – Strix aluco

Мочуришниот був – Asio flammeus

Кукувијата (Амбарскиот був) – Tyto alba

Уралскиот був – Strix uralensis

Голем ушест був – Bubo bubo

Кукомјавка – Athene noctua

Шумската кукомјавка – Aegolius funareus

Ќук – Otus scops

 

Долгоушест був (Asio otus)

Види

Црница стара 600 години има во Лесновскиот манстир

Лесновскиот манастир се наоѓа во село Лесново, Пробиштипско. Во дворот на манстирот се наоѓа Лесновската …