07.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Кога започнува староста кај кучињата

Кога започнува староста кај кучињата

Како што годините напредуваат, кучињата стануваат потешки за движење:

тие почнуваат да спијат повеќе;

стануваат поинтензивни во нивните барања;

тие се повеќе вознемирувачки;

тешко да се толерира стресот;

тие не се прилагодуваат лесно кога се менува домашната околина.

И последно, но не и најмалку важно – нивниот изглед и начин на живот се менуваат:

нивниот тонус на мускулите се намалува;

нивните зглобови ја губат својата флексибилност и стануваат тешки за движење;

започнува да куца со предното или задното стапало;

стомачните мускули ослабуваат и исто така им виси абдоменот.

Сето ова води до намалување на активноста на возрасните кучиња. Но, и покрај вековните промени, потребна им е прошетка

Недоволното движење има негативно влијание врз нивните органи и функции. Најголем ризик од имобилизација се кардиоваскуларните и екскреторните системи.

Мора да обезбедите повеќе дневни прошетки кои го одржуваат тонусот на мускулите и ги придвижуваат зглобовите.

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …