07.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Кога цела љубов започнува со лимон

Кога цела љубов започнува со лимон

Кога Кели Карлајл беше ангажирана како специјалист за операции со морнарицата на САД, храната што ја јадела во хаосните сали доаѓала од канти и кутии, а не од фарми, вели таа.

Карлајл беше на активна воена должност од 2001 до 2005 година. Во тоа време, нејзиниот фокус беше обезбедување на безбедна навигација на бродот низ водите од брегот на Јапонија.

“Растејќи, моите родители имаа градина и мислев дека се чудни”, се сеќава таа. “Никогаш не помислив на одгледување на сопствена храна”, пишува Hobbyfarms.

Во 2008 година, Карлајл го менува своето размислување откако го забележала дрвото со лимон во градинарски центар.

“Никогаш порано не ги имав забележано”, објаснува таа. “Идејата дека може да растете свои лимони во вашиот сопствен простор беше преголема. Го купив дрвото, го засадив [во кофа од нерѓосувачки челик на внатрешен двор] и се осмелив да пораснам уште еден лимон. Тоа беше љубов.”

Успешните растечки лимони на Карлајл, сепак, ја инспирираат да експериментира со други видови храна.

Во 2011 година, Карлајл соработувала со Одделот за паркови и рекреација во Оукленд, и успева да добие простор од една четвртина хектари за една фарма, која ја нарекува “Проектот за млади урбани фарми” на Акта Не Верба и има за цел да ја подобри нејзината заедница.

Карлајл се сеќава на едно мало девојче кое беше шокирано дека цвеклото доаѓа од земјата, а не од тегла.

Во текот на летните кампови и програми за подоцна, децата ја планираат градината, семето на растителни култури, жетвата и го продаваат преку CSA и продажба на ресторани. Acta Non Verba, исто така, нуди часови за исхрана и готвење, складира храна за чај и продава производи на терен.

Дел од продуктите што се одгледуваат на фармата, од домати и зелена салата до пурпурен карфиол, е резервиран за жителите на станбените проекти во непосредна близина на фармата. Производот се продава по намалена цена од 15 долари по торба. (Малопродажната цена за акционерите на CSA е 25 долари.)

Сите средства од продажбата на фармата одат во “сметки за развој” и имаат намера да им помогнат на децата да одат на колеџ.

Сега, кога има повеќе искуство во одгледувањето на храна, Карлајл е горда на својата кариера како фармер и според неа земјоделството е многу благородна работа.

“Урбаното земјоделство може да создаде важни економски можности во недоволно засегнатите области и да помогне да се подобри здравјето на нашите заедници”, вели таа.

ФОТО: Acta Non Verba

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …