06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Кога треба да се полеваат цвеќињата во затворени простории

Кога треба да се полеваат цвеќињата во затворени простории

Кога треба да се полеваат цвеќињата кои се одгледуваат во затворени простории?

Знак дека некое растение има потреба од напојување, е нежна суша на почвата околу коренот.

Никогаш не треба да се дозволува целосна суша на земјата, а исто така погрешно е и честото наводнување без каква било потреба. Тоа се одразува особено лошо во влажни и студени временски услови, при растенија со нежнен коренов систем и кај растенија кои преминале во мирување. Засушените саксии даваат ѕвонлив звук при тропање, а саксиите со влажност прост – тап звук.

Количество на вода за наводнување. Општото правило е дека во текот на летото повеќе треба да се полива со вода, кога сончева светлина е помала во доцна есен, во зима и во рана пролет – пред пладне со помалку вода. При наводнувањето е потребен индивидуален пристап кон растението, и се води сметка за видот, состојбата степен на развој, температурата на воздухот и слично. Тукушто презасадените и болни растенија, и оние особено кои се наоѓаат во мирување бараат премногу умерено и внимателно наводнување. Потребата на растенијата од вода се определува во голем степен и од нивните карактеристики, како изградба на надземни органи, моќност на кореновиот систем, степен на развој и др. Кактусите на пример бараат помалку отколку претставниците од сем. Арацее. Растенија со сочни и дебели листови, како алое, агаве и др., се наводнуваат во помала мера, отколку растенијата со големи листови, кои понекогаш бараат дури двапати наводнување.

Што треба да знаете при наводнувањето на цвеќињата, одгледувани во затворени простории? При наводнување на цвеќињата одгледувани во затворени простории, мора да се знае, пред се дека правилното наводнување обезбедува до одреден степен успехот во одгледувањето.

За таа цел се бара искуство, познавање и разбирање – кога, како и колку да впива вода дадениот вид. Пример при напорна вегетација, сув воздух и висока температура растенијата бараат многу повеќе вода. И обратно, кога се во почивака (станува збор за тропски оранжериски култури), наводнувањето се намалува на минимум, а во некои случаи и сосема се прекинува.

Текстот продолжува на следната страна

Види

Како успешно да пресадите растенија

Растението треба да се пресади тогаш кога ќе се утврди дека саксијата станала претесна за …