Почетна / Градина / Вести / Кога бенџаминот ги губи лисјата?

Кога бенџаминот ги губи лисјата?

Бенџаминот периодично ги фрла поголемиот дел од своите лисја: или со премногу полевање или поради воздушни струи. Тој е премногу каприциозен.

Пониските лисја почесто паѓаат поради преголема влажност. Но, фактот дека почвата не мора да се исуши е поврзано со потеклото на овој вид, кој потекнува од семејството на Фикуси.

Бенџаминот најдобро е да се полева, меѓутоа горниот слој од почвата секогаш да биде сув. Корењата имаат потреба од воздух.

Тој може да ги исфрли лисјата и при промена во условите за живеење, односно ако го ставите во ново место или повторно го пресадите.

Неколку листови секогаш паѓаат, но ова не е катастрофа, бидејќи брзо го обновува својот претходен изглед.

Види

Разелени природата во најјужната општина во Македонија, Дојран (Фотографии)

Разелени природата во најјужната општина во Македонија, Дојран. Дојран не е само убав – тој …