Почетна / Градина / Вести / Кое е најстарото дрво во светот

Кое е најстарото дрво во светот

Methuselah е дрво кое расте високо во Белите планини на областа Inyo, источна Калифорнија. Старо е од 4844-4845 години и се смета за најстариот моноклон жив организам.

Methuselah е дрво бор ( Pinus longaeva) и е крстено по библиска личност за животен животен век од 969години.

Дрвото расте на надморска височина од 2900-3000 метри, во шумите на Bristlecone, Калифорнија.

 

Види

Родохрозит – Камен на љубовта и рамнотежата што ја балансира и зајакнува љубовта на сите нивоа

Родохрозит е елегантен розово-бел минерал наречен “Камен на љубовта и рамнотежата”, бидејќи ја балансира и …