Почетна / Градина / Кенгурскиот остров беше дом на 60.000 животни – торбари

Кенгурскиот остров беше дом на 60.000 животни – торбари

Кенгурскиот Остров лежи надвор од копното на Јужна Австралија, југозападно од Аделаида. Над една третина од островот е заштитена во природни резервати, каде што живеат домашни животни како морските лавови, коали и разновидни видови птици. На запад, Националниот парк Флиндерс Чејс е познат по колониите на пингвини и впечатливите крајбрежни карпести формации.
Австралискиот неверојатен кенгурски остров беше дом на повеќе од 60.000 животни – торбари и само 4.500 луѓе.

Економијата настрада – од земјоделството до туризмот. Австралискиот премиер Скот Морисон оцени дека ситуацијата е „шокантна и застрашувачка“. Во евакуацијата на луѓето се вклучи и австралиската Кралска морнарица.

Австралиските војници евакуираа мештани и туристи, опколени од шумски пожари. Во југоисточна Австралија беше прогласена вонредна состојба поради природната катастрофа.

Сателитски снимки направени од НАСА пред и после пожарите на Кенгурските острови, Австралија

Сцените има апокалиптички димензии: воздухот беше со кафеава боја поради пепелта, луѓето можеа да се движат надвор од куќите само со маски на устата, ако воопшто уште имаат куќа.

Огнот во Австралија премина и во областа на политиката. Премиерот Скот Морисон, заговорник на користење ја енергија од јаглен, во пожарите гледаше единствено природна катастрофа и одбиваше да ја промени својата климатска политика.

Во болница завршија бројни пожарникари поради проблеми со дишење, исцрпеност, изгореници, итн.

Види

На радио ја пуштија омилената песна на еден германски овчар – Погледнете ги неговите движења

Нема ништо подобро од тоа да го споделите вашиот дом со прекрасно куче. И ако …