20.05.2022
Почетна / Градина / Вести / Канадски експерти ги научија мувите винарки да бројат

Канадски експерти ги научија мувите винарки да бројат

Канадски експерти ги научија мувите винарки да бројат, откако направија обиди во текот на 40 генерации додека да добијат инсекти-математичари, пишува весникот “Метро”.

Научниците од Универзитетот “Вилфрид Лориур” во Торонто предводени од Тристан Лонг направија лабораториска светлосна терапевтска сесија од 20 минути.

Кога Осветлувањето светело три пати, инсектите биле оставани на мир. Но кога светлосниот сигнал бил од 2 и 4 просветлен, кутијата во која биле засолнати искусните животни, биле силно вознемирувачки што им предизвикувало непријатност.

Првите 39 генерации не можеле да направат врска помеѓу светлината, но 40-тата генерација ја сфатила опасноста од 2 и 4 просветлени мушички и се подготвувале во очекување на непријатното доживување. Ова откритие се смета дека ќе им помогне на научниците во борбата против дискалкулијата кај децата, при што тие се соочуваат со потешкотии во извршувањето на најелементарните аритметички активности, предвидоа научниците.

Со последните обиди винарките беа примени во клубот на луѓето кои се сметале за животни, во кој членуваат примати, птици, риби, дури и пчели, потсетува весникот.

Види

Сакаше да ја истепа неговата сопруга: Еве што направи кучето за да ја спаси

Сакаше да ја истепа својата сопруга: Погледнете на следната страна што направи нејзиното куче за …