19.08.2022
Почетна / Градина / Вести / Канада ја легализира марихуана за рекреација

Канада ја легализира марихуана за рекреација

Сенатот на канадскиот парламент ја одобри легализцијата на марихуаната за рекреативни цели со закон кој го регулира неговото одгледување, дистрибуција и продажба, објави францускиот печат и ББС. Земјата е прва меѓу членовите на Г7 за легализација на марихуаната за рекреациони цели.

Поседувањето канабис во Канада е криминал од 1923 година, но неговата употреба за медицински цели е одобрена од 2001 година.

Предлог-законот најверојатно ќе добие кралско одобрување (декрет потпишан од генералниот гувернер кој ја претставува кралицата Елизабета Втора), а потоа владата ќе треба да избере официјален датум за влегување во сила на законот.

Од локалните власти се очекува да се добијат осум до дванаесет недели за да се дознае каде лесната дрога ќе се продава. Од средината на септември, Канаѓаните сега ќе можат да купуваат од лиценцирани производители на различни локации, вклучувајќи и нарачки онлајн.

Минималната возраст за купување и користење на канабис на федерално ниво е поставена на 18 години. Возрасните ќе имаат право да купат до 30 грама марихуана.

Види

За лекување на карцином помага црн боз

Црниот боз е исклучително корисно растение. Растението црн боз има кичесто жолто-бела боја и цвета …