Почетна / Градина / Лек / Камшик (Agrimonia eupatoria)

Камшик (Agrimonia eupatoria)

Камшик (Agrimonia eupatoria) во античките времиња се сметаше за едно од нејлековитите растенија. Нејзината популарност е сочувана до денес.

Надземниот дел на растението расте од 20-100 см. Цвета во лето и есен и има жолти цветови кои формираат цевтови собрани во клас. Расте на ливадите, шумските области, пасиштата па и помеѓу грмушките.

Турицата содржи флавоноиди, етерични масла, танини, силициумска киселина и други минерали. Во медицината помага за жолчниот камен и песок, ги олеснува грчевите, пролив, циститис, уринарна инфекција, заболување на црниот дроб, итн. Има и антибактериско дејство. Однадвор се користи за лечење на рани и чиреви. Заедно со маст од свинксо месо се добива одлична маст за лекување на рани и запирање на крварењето.

Види

Земете парче лук, ставете го на фластер и залепете го на кожа! Еве што ќе се случи

Лукот е еден од најдобрите природни лекови кој може да се менува место класичните антибиотици. …