07.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Камилите инспирирале создавање на оаза во Сахара

Камилите инспирирале создавање на оаза во Сахара

Научниците подготвуваат проект со кој во пустината Сахара ќе биде создадена вештачка оаза. Тоа впрочем претставувало желба во минатато, а и денес за што побрзо да се започне овој проект кој е вреден цели 3,3 милиони фунти.

Ќе биде направен во Катар, а растителниот свет ќе биде донесен на една од најтешките подрачја за живот. Оазата ќе се вика “Sahara Forest”, а ќе ја користи водата од површината и студената вода која што ќе се испумпува од 200 метри под песокот.

Таа вода треба да ги задоволува потребите за дрвата, зеленчукот и алгите. Системот за наводнување ќе работи ито така како што функционираат ноздрите на камилата, т.е. ќе се кондензира вода која поради топлината ќе испарува во текот на денот.

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …