05.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Каменот што привлекува пари и богатство

Каменот што привлекува пари и богатство

Познато за овој полудрагоцен камен е тоа дека го стабилизира високиот крвен притисок, а особено е благотворен за лекување на заболувања на дишните патишта, срцеви заболувања и псоријаза.

Неговото име е „Тигресто Око“ поради нијансите на златно-жолта, кафеава и црна боја, како и поради ефектот кој го даваат преливајќи се една во друга, така што самиот камен потсетува на мачкино или тигрово око. Кај нас можете да го набавите во продавничката на Македонскиот рубин – Кај Деко.

Од духовен аспект тигровото око се користи за фокусирање на умот и постигнување длабока концентрација, поради тоа што со себе носи мудрост и внатрешен мир. Се смета дека овозможува заштита при патување и дека ја зајакнува самодовербата кај личноста што го носи. Го зајакнува карактерот и привлекува пари и богатство. Охрабрува, ослободува од ноќните кошмари, особено кај децата.

Тигровото око се препорачува за хороскопските знаци близнаци, рак и стрелец.

Неговата енергија лесно се манифестира во пределот на плексусот зајакнувајќи ја функцијата на црниот дроб и панкреасот. На посуптилен план ја зајакнува личноста втемелувајќи ја храброста, оптимизмот и хуманата топлина. Истовремено, претставува и камен кој привлекува пари и богатство, а заштитува од лоши влијанија и завист.

Терапевтски својства: Се употребува при проблеми со црниот дроб, жолчката и панкреасот.

Окото на тигарот е минерал, редок избор на црн кварц. Каменот има фиброзна структура и жолта боја, жолто-златна со златно-кафени нијанси. Се карактеризира со “тигарски ленти” поради нечистотии од железен оксид од каде и го добива неговото име. Во составот се наоѓаат влакна на минералниот кросидолит (или синиот азбест) – силикат со присуство на железо и натриум и со силно нагласена фиброзна структура. Каменот бил откриен во античкиот свет. Во древниот Рим, римските легии го чуваат како амајлии, кои, според легендите, биле протерани и заштитени од непријатели. Исто така, се верувало дека ги лекува болните и има лековита сила, па затоа се користел за медитација и заздравување. Народите од Азија го викаат каменот “камен стимулатор”, бидејќи ги стимулира луѓето и ги тера да мислат дека во секое претпријатие ќе успеат.

Неговата хемиска формула е SiO2. Постои тригонален кристален систем. Полу-скапоцениот камен има цврстина од Maos 7 од 7 и има густина од 2.65. Тигрестото око се карактеризира со несовршени (неприлични) нечистотии и влакнести или нееднакви грутки.

Најголеми депозити се наоѓаат во Јужна Африка, западно од Кимберли. Богати депозити постојат и во Австралија, Бразил, Мјанмар, Индија, САД (Калифорнија), Украина (Криворог) и Шри Ланка.

Нарачајте го овој камен во продавничката на Македонскиот рубин – Кај Деко

Види

Дали се варосуваат младите дрвца?

Варосувањето е активност која е пожелно да се врши на сите дрвја во овошната градина, …