Почетна / Градина / Вести / Каменот што ги исполнува желбите – Малахит

Каменот што ги исполнува желбите – Малахит

Малахитот е минерал чија боја доаѓа од бакарот во неговиот состав. Постојат различни бои, но сите тие се претвораат во зелено. Најпопуларниот и денешниот малахит има длабока зелена боја. Формулата е CuCO3.Cu (OH) 2. Името Малахит произлегува од грчкиот збор “малакос”, што значи мека трева. Површината на каменот е многу кревка. Во принцип, малахитот е кршлив и склон кон гребнатини. Во продавничката КАЈ ДЕКО – МАКЕДОНСКИ РУБИН, можете да го купите како камче кое ќе го носите околу вратот, во вашиот џеб или поставите во собата како сувенир.

Малахитот бил сметан во антиката за камен на исцелителите и научниците, за камен, кој е симбол на исполнување на желбите. Во древниот Египет жените користеле раствор од прав од малахит како сенки за очи.

Малахитот е многу популарен како детска амајлија. Таа се става на вратот на детето за да го чува од болести, зла и опасности.

Во античките времиња, прстенот на малахит се користел како заштита од колера и чума. Сопственикот на чаша малахит, кој редовно пие од неа, можел според древните, да го разбере јазикот на животните.

Темнозелениот камен кој се користи не само за накит, но и за садови и убави предмети, се смета дека ја намалува болката, помага за привлекување на вниманието на околните. Малахитот е погоден за Вагата и Бикот, како и за Лавовите. Не е погодна за Девица, Рак, Шкорпија, бидејќи не им носи среќа, туку обратно.

Малахитот им помага на уметниците и на оние кои сакаат да восхитуваат голем број луѓе.

Малахитот го подобрува видот и концентрацијата на вниманието, корисен е за несоница, главоболки и ментални проблеми. Кога сте депресивни, носите орнаменти од малахит или држете вазна или друг малахитски предмет во близина на креветот.

Националните исцелители веруваат дека малахитот помага во кожни болести. Малахитските нараквици ја чистат кожата од алергиски осип и дамки.

Овој минерал е мошне моќен, но малку е и токсичен! Незаменлив е во кристалотерапијата, и не би требало да го користат лица кои не се квалификувани за таа работа. Малахитот ги прочистува сите енергетски сплетови во телото.

Ни помага да навлеземе до самата суштина на нашиот живот и да ги спознаеме целите на моменталната инкарнација.

Види

Се варосуваат и младите дрвца

Варосувањето е активност која е пожелно да се врши на сите дрвја во овошната градина, …