Почетна / Градина / Вести / Калинката е античко растение кое може да го одгледувате дома

Калинката е античко растение кое може да го одгледувате дома

Калинката е античко корисно растение, свето за многу цивилизации. Семето се сметало за симбол на плодноста. Потекнува од Азија, од каде е пренесено на Балканскиот Полуостров.

Калинката е дрво или грмушка. Грмушката има бодливи гранчиња, а дрвото достигнува 3,5-4 м и дијаметар до 40 см без боцки, со кафеава испукана кора. Листовите се коси, спротивни, долги 2 до 8 см и ширина 1-2 см, тапи на врвот, слаби, светкави, сјајни на врвот, со истакнат мидриб на кратко црвеникаво стебло подолу. Цветовите се големи, црвени, ретко бели или жолтеникави, многу убави.

Калинката е едно од најстарите овошја познати на човекот. За нејзината употреба постојат записи во повеќе култури и религии, во кои калинката била почитувана како симбол на здравјето, плодноста и вечниот живот. Исто така, постојат повеќе студии кои го потврдуваат благотворното дејство на калинката врз кардиоваскуларниот и нервниот систем, како и врз коските. Тоа произлегува оттаму што калинката е богат извор на витамин Б5, калиум, алагитанин и флавоноиди. Исто така, 100 грама калинка содржат 16% од препорачаната дневна доза на витаминот Ц. Понатаму, калинката содржи фитохемикалии кои го поттикнуваат создавањето серотонин и естроген во организмот. Според клиничките испитувања, материите што ги содржи само калинката – пуницалагините – влијаат поволно врз срцето и крвните садови. Маслото од калинка има естрогенски, антивоспалителни и антимикробни својства бидејќи содржи пуницинична и елагична киселина.

Калинката може да се одгледува и во саксија како украсно растение. Цветањето започнува кон крајот на пролетта и трае до средината на јули.

Калинката не бара големи услови на почвата. Расте најдобро на длабоки плодни почви со пропустлив подраст. Треба да го поставите на топло место, со изложеност на југ или југозапад и без ветер. Во областите каде што температурата паѓа под минус 17С во зима, калинката треба да се одгледува само како грмушка и да се заштити од мраз.

Калинката може да се одгледува во саксија во домашни услови. Се користи универзална мешавина на ѓубрива. Грижата за калинката во саксија не се разликува од тоа да се одгледува на отворено.

Слабите гранки се отстрануваат и се скратуваат за 1/3. Зимата на е потребно да поминат на светлина и температура на 2-6 ° C. Листовите што паѓаат се отстрануваат редовно. Младите растенија се пресадуваат на секои 2 години, а постарите само кога ќе биде потребно.

Види

Спатифилум – цвеќето на мирот

„Спатифилум“ потекнува од влажни тропски шуми од Индонезија, на Филипините и тропски Северна, Централна и …