06.07.2022
Почетна / Градина / Калемење цреши

Калемење цреши

Кога веќе сме земале гранчиња од проверени и внимателно одбрани дрвја, ги пресадуваме на постојните цреши од дрвјата во плантажата.

На овој начин, воведуваме неколку различни сорти во овоштарството, што ќе ни помогне да ги опрашуваат и оплодуваат присутните овошни дрвја. Покрај тоа, калемењето се изведува на неколку дрвја случајно избрани од различни делови на овоштарниците.

Кога ќе го сториме тоа, во следната вегетација можеме да очекуваме дека црешата не само што цвета силно, туку соодветно ќе произведе и очекувано овошје. Споменатото калемење секогаш се изведува на помлади дрвја, затоа што тогаш успехот е многу поголем. Покрај тоа, слабите и оштетените дрвја никогаш не треба да бидат пресадени. Покрај тоа, пред калемење, овошјето треба да се подготви навремено, така што гранките од цреши се сечат на почетокот на декември за да се зачуваат што е можно повеќе хранливи материи. Притоа, во никој случај не треба да се кратат сите гранки, но треба да оставиме дел од нив. Левата, необработена гранка ги претставува фидерите што, пред сè, ги привлекуваат соковите.

 
Пред-калемењето на црешите обично се прави на крајот на февруари, нешто пред да започне вегетацијата. Откако ќе се заврши, или веднаш откако ќе се прилагодат гранките, ги врзуваме со специјална полиетиленска лента. Калемот и другите делови потоа се премачкуваат со овошен восок, што само по себе водат до конечен процес на декласификација.<

Види

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава …