Почетна / Градина / Вести / Кала – симбол на свадбата и означување на нежноста и убавината

Кала – симбол на свадбата и означување на нежноста и убавината

Калата е симбол на свадбата и го означува нежноста и убавината. Тие се едни од најубавите цвеќиња со уникатна форма на цвет.

Ги има во широк спектар на бои. Се сретнуваат во нијанси на зелена, розова, виолетова, жолта и портокалова боја.

Потекнуваат од Јужна Африка. Тие лесно растат од крушка или ризом.

Кала лилјаните се одлични растенија за домот, за огради, букети и цветни аранжмани.

Растат во просек помеѓу 1 и 3 метри височина. Има дваесет и осув видови и најчесто растат во мочурливите области во Африка.

Се одгледуваат од луковични корени со прст како израстоци. Овие се познати како грутки. Цветаат во доцна пролет.

Зборот CALLA доаѓа од грчкиот термин за убава. Коренот на ова растение е отровно. Меѓутоа треба да се внимава при одгледувањето на ова растение, бидејќи содржат отровна состојка наречена оксална киселина која може да биде смртоносна.

Види

Спатифилум – цвеќето на мирот

„Спатифилум“ потекнува од влажни тропски шуми од Индонезија, на Филипините и тропски Северна, Централна и …