20.05.2022
Почетна / Градина / Какво растение е лободата?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Какво растение е лободата?

Се одгледува преку директно сеење на отворено, уште во пролет, на фази – во 10-15 дена, до доаѓањето на суво и топло време. Засејувањето на лободата може да се продолжи до летото – во јули-август. Задолжително семето се сее уште во рана пролет, во март, без да се одгледува претходно расад.

Лободата сака богато оплодување, лесна и влажна почва. Има потреба од прво накопување на површината па со помош на гребло, да се обликуваат браздички, на околу 30-40 см една од друга. Може да се оформи и една долга браздичка крај другите зеленчукови култури. Во таков случај лободата ќе штити од ветер и од инвазија на носење од него штетни инсекти. Стеблото на лободата, достигнува и до 2 метри висина. За 100 квадратни метри се потребни 100-150 г семе. Кога растенијата развијат 3-4 листови, треба да се проредят, така што на 10-15 см да остане по едно. Понатаму грижите се одржат во редовно наводнување.

Грците од милениуми знаат дека лободата го навлажнува стомакот, помага при жештина на црниот дроб, кај жолтица и првут. Во традиционалната медицина лободата е позната како лековито средство против некои стомачни заболувања. Има изразени бактерицидни својства. Во народната медицина лободата се користи како смирувачко средство. Сок од листовите на лободата се користи при кариес. И предците знаеле дека лободата е прекрасно средство против забоболка и болести на непцата. На децата им давале семе од лобода профилактично против паразити. Некогаш лободата се применувала дури и при парализа.

Види

Растението што достигнува раст од 60 метри во текот на една сезона

Кудзу е вид јапонски ползавец, главно употребуван при заштита на земјиштето од ерозија. Може да …