09.08.2022
Почетна / Градина / Какво растение е лободата?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Какво растение е лободата?

Лободата е едно од најстарите растенија, користено на луѓето уште пред илјадници години. Денес малку луѓе одгледуваат лобода, за да ја тргуваат на пазарот, бидејќи растението е исклучително фино и нема голема издржливост.

Малку откако се откине, веќе е неупотребливо. Но тоа не им пречи на градинарите да го одгледуваат во сопствениот двор како за храна, така и за декоративна градинарска декорација.

Лободата е од големото семејство Лободови (Chenopodiaseae), во која влегуваат 100 рода со 1500 видови.

Лободата (Atriplex, Англија: saltbush, orache, orach) е род на едногодишни треви. Има само две варијанти на градинарски лобода, кои претставуваат интерес – зелената и жолтата, бидејќи многу други видови исто така се користат, но само како украсни растенија. Градинарската лобода (Atriplex hortense) е позната како слатка трева и штир, а од своја страна дивата лобода (D.roseum) е позната како куќна лобода. Од дивата лобода се конзумира само коренот.

Најчесто за храна се користат листовите на младите гранки, а понекогаш и врвовите на стеблото и гранките. Градинарската лобода може да се одгледува сосема лесно – таа не е ефектно растение и одгледувањето не претставува потешкотија дури и за почетниците градинари.

Види

Свиленото дрво, познато како „Албиција“

Албицијата (Albizia julibrissin), позната уште како “свилено дрво” е вид од родот Албиција. Ова широколисно …