06.12.2023
Почетна / Градина / Какво овошје е Лангсат (Lansium domesticum)?

Какво овошје е Лангсат (Lansium domesticum)?

Лангсат (Lansium domesticum) e овошјe кое може да се сретне во Азија, најмногу на Филипините. Диво расте во шумите на Суматра.

Расте на дрво кое може да достигне височина од десет до петнаесет метри. Листовите се долги помеѓу 20 и 50 сантиметри. Тие се хермафродити.

Кожата содржи атек супстанца која не е отровна, но треба да се отстрани лушпата што е малку потешко.

Дава одличен плод со тоа што дваесет годишно дрво, носи принос од околу 100 килограми. Ова овошје е округло со дијаметар околу 5 сантиметри и има сладок вкус.

Се приготвува на различни начини, може да се конзервира како сируп и да се суши. Течноста негова има богата содржина на сукроза, фруктоза и глукоза. Наоѓа и медицинска примена и тоа при лечење интестинални паразити и дијареа, а семето се користи против настинки, маларија и каснувања од шкорпија. Ова растение е голем отвраќач на комарците.

Види

Кактус Кралица на ноќта – Selenicereus

Кралицата на ноќта раѓа црвени плодови што се сметаат за вистински деликатес. Интересното име потекнува …