16.05.2022
Почетна / Градина / Кактус Сребрена копија – Cleistocactus strausii

Кактус Сребрена копија – Cleistocactus strausii

Сребрената копија претставува група од витки цилиндрични стебла што достигнуваат висина од 3 метри и дијаметар од 6 см.

Стеблото е густо прошарано со тенки сиво – бели боцки. Цути рано на пролет во црвена и портокалова боја.

Цветовите се хоризонтално поставени и се подадени од основата на бодличките. Со приближувањето на сезоната на раст, полевањето треба да зачести.

Меѓу април и јуни, како влажноста, така и количината на водата, се зголемува, со што се полева само со млака вода, и тоа – кога веќе почвата е исушена. Во средината на летото полевањата се намалуваат, а по средината на октомври почвата се остава речиси постојано сува и се додава толку вода колку да не се насуши стеблото. За разлика од другите кактуси овој кактус го сака летниот дожд што помага во одржувањето влажноста.

Се ѓубри еднаш месечно во топлата сезона со хранливи материи со висока содржина на калиум карбонат. Татковина на овој вид какус е полупустинските области на Америка, па поради тоа добро рте со јужно семе. Во жешката сезона сепак, е подобро да му се најде полусенчесто место. Садењето со семе и сечи, не е секогаш успешно. Оставете касулите да созреат целосно, по што себерете го внимателно семето. Самите семиња мора да бидат добро исчистени и суви, за да никне успешно растението.

Види

Задоволство е да ги имате овие цвеќиња дома – Stephanotis floribunda

Задоволство е да ги имате овие растенија дома. Потекнуваат од oстровот Мадагаскар и затоа растението …