06.07.2022
Почетна / Градина / Кактус Selenicereus – Кралицата на ноќтa

Кактус Selenicereus – Кралицата на ноќтa

Кралицата на ноќта раѓа црвени плодови што се сметаат за вистински деликатес. Интересното име потекнува прво од фактот дека цветвите се отвораат ноќе, а на зори се затвораат и второ, додека пак, цветовите достигнуваат и до 30 см во дијаметар. Обично оваа појава се забележува во јуни-јули.

Кралицата на ноќта нема боцки и не е типичен претставник на кактусот. Сепак не е тешка за одгледување. Обезбедете и топло и светло место, но заштитено од директните сончеви зраци. Во зима температурата не смее да падне под 10 С.

Во летото наводнувањето е обилно, а во зима – ограничено на минимум. Пред периодот на цутење, во април и мај, овој кактус поднесува добро прскање со мека вода. Во топлите месеци еднаш месечно се наѓубрува со кактусово ѓубриво.

Се размножува со сечи. Како и на другите кактуси, местото треба да се исуши околу 3 недели пред да се засади растението. Додека се пресадува во мешавина од градинарски прст и песок. Долгите, тенки листови бараат цврст потпирач!

Види

Зошто дома секогаш треба да имаме мајчина душичка

Со доаѓањето на есента доаѓаат променливото време и есенските болки. Најчести се настинки, есенскО течење …