02.10.2022
Почетна / Градина / Кактус Кралица на ноќта – Selenicereus

Кактус Кралица на ноќта – Selenicereus

Кралицата на ноќта раѓа црвени плодови што се сметаат за вистински деликатес. Интересното име потекнува прво од фактот дека цветвите се отвораат ноќе, а на зори се затвораат и второ, додека пак, цветовите достигнуваат и до 30 см во дијаметар. Обично оваа појава се забележува во јуни-јули.

Кралицата на ноќта нема боцки и не е типичен претставник на кактусот. Сепак не е тешка за одгледување. Обезбедете и топло и светло место, но заштитено од директните сончеви зраци. Во зима температурата не смее да падне под 10 С.

Во летото наводнувањето е обилно, а во зима – ограничено на минимум. Пред периодот на цутење, во април и мај, овој кактус поднесува добро прскање со мека вода. Во топлите месеци еднаш месечно се наѓубрува со кактусово ѓубриво.

Се размножува со сечи. Како и на другите кактуси, местото треба да се исуши околу 3 недели пред да се засади растението. Додека се пресадува во мешавина од градинарски прст и песок. Долгите, тенки листови бараат цврст потпирач!

Види

Што се случува со мозокот ако јадете по три банани дневно

Според студија објавена во Journal of American College of Cardiology, треба да јадете една банана …