01.12.2023
Почетна / Градина / Кактус – Еониум (Aeonium arboreum)

Кактус – Еониум (Aeonium arboreum)

Еониумот лесно издржува на суша. Листовите му се како розети. Потекнува од Мароко. Има голи стебла, дел имаат раскошни розети од месести листови кои кај сортата A. atropurpureum се пурпурни, па и црни. Цвета на пролет со жолти бои, но за жал потоа целото растение позеленува, како кај повеќето претставници на семејството Дебелецови.

За да го зачувате, може да засадите неколку розети. Во јануари и февруари или во лето еониумот се чувствува одлично надвор, на топло сончево место. го откако почвата исуши. Во зима издржува до 10 С, при односно намалено наводнување. Најдобро за полевање е само кога лисјата позавенат. Цвета од јануари до февруари или во текот на летото.

Возрасните растенија се наѓубруваат еднаш месечно. Реагирајте навреме пред доаѓањето на студовите и вообичаено со сува туфа. Во спротивно, може да се исуши. Мора да презимува на светло, на температура од 10 до 16 степени и со помалку наводнување. Ако е потребно може да го пресадете напролет во песок и перлит.

При напад на паразити, користете инсектициди само ако биолошките мерки не помогнат, бидејќи сите Дебелецови реагираат премногу лошо на некои хемикалии. Се размножува со самостојни лисја. Листовите за размножување се оставаат 1-2 дена да се исушат и потоа се ставаат во смеса од глина и песок.

Види

Завршено хортикултурно уредување од Хорти Експерт на приватна куќа во централното скопско јадро

Враќањето на природата во градот, иако не е нова идеја, тоа е сè поголем императив …