Почетна / Градина / Кактус – Дрвовиден Еониум – Aeonium arboreum

Кактус – Дрвовиден Еониум – Aeonium arboreum

Еониумот лесно издржува на суша. Листовите му се како розети. Потекнува од Мароко. Има голи стебла, дел имаат раскошни розети од месести листови кои кај сортата A. atropurpureum се пурпурни, па и црни. Цвета на пролет со жолти бои, но за жал потоа целото растение позеленува, како кај повеќето претставници на семејството Дебелецови.

За да го зачувате, може да засадите неколку розети. Во јануари и февруари или во лето еониумот се чувствува одлично надвор, на топло сончево место. го откако почвата исуши. Во зима издржува до 10 С, при односно намалено наводнување. Најдобро за полевање е само кога лисјата позавенат. Цвета од јануари до февруари или во текот на летото.

Возрасните растенија се наѓубруваат еднаш месечно. Реагирајте навреме пред доаѓањето на студовите и вообичаено со сува туфа. Во спротивно, може да се исуши. Мора да презимува на светло, на температура од 10 до 16 степени и со помалку наводнување. Ако е потребно може да го пресадете напролет во песок и перлит.

При напад на паразити, користете инсектициди само ако биолошките мерки не помогнат, бидејќи сите Дебелецови реагираат премногу лошо на некои хемикалии. Се размножува со самостојни лисја. Листовите за размножување се оставаат 1-2 дена да се исушат и потоа се ставаат во смеса од глина и песок.

Види

Задоволство е да ги имате овие цвеќиња во домот – Стефанотис (Stephanotis floribunda)

Задоволство е да ги имате овие растенија дома. Потекнуваат од oстровот Мадагаскар и затоа растението …