Почетна / Совети / Кактус – Coryphantha echinoidea

Кактус – Coryphantha echinoidea

„Coryphantha echinoidea“ припаѓа на фамилија Кактусови, а води потекло од Мексико (Гуанахуато, Нуево Леон, Дуранго). Овие кактуси имаат јајцевидна форма со темно-сиво-зелена боја.

Достигнува до 6 cm во височина. Имаат до 5 сиви или црвени жлезди кои испуштаат нектар што ги привлекува мравките. Ареолите се овални или округли, прекриени со филц, кој паѓаат со текот на времето.

Имаат 1-3 централни боцки, до 2 см долги. Радијалните боцки се 20-25 и се распоредени на два реда по работ на ареолата, прави, жолто-кафени кои достигнуваат и до 1.5 см во должина.

За одгледување се прилично лесни, а најдобро е да се користат стандардни супстрати за кактуси при пресадување.

Потребно е да има добра дренажа на дното на саксијата. Бараат светло, а се чувствуваат добро и на делумна сенка, но местото да биде добро проветрено. Се наводнуваат редовно и умерено во летната сезона. Бараат температури не пониски од 10 ° C. Се размножуваат со помош на семе.

Види

Како да изработите неверојатни минијатурни градини (Видео + Фото)

Како да изработите неверојатни минијатурни градини