06.07.2022
Почетна / Градина / Како за помалку од 3 секунди да откриете дали храната е ГМО

Како за помалку од 3 секунди да откриете дали храната е ГМО

ГМО производите имаат штетен ефект врз човечкиот организам, велат голем дел од научниците.

Некои од нив, сепак сметаат дека сеуште нема финални извештаи за храната од ГМО. Горчливата вистина е дека веќе над 80% од храната е генетски модифицирана. Никој производител нема да пише на етикетата предупредување дека производот е ГМО, но постојат начини со кои тоа можеме да го разбереме.

Вистината е дека ние сме најискусните глувци, на кои во моментов се тестира дејството на штетната храна. Само времето ќе покаже што може да ни предизвика и какви промени ќе ни предизвика таквата храна во човечкиот организам.

Начин за откривање: Погледнете на налепницата на производите, во делот кој се нарекува PLU (Product Lookup Number). Ако PLU има 4ри бројки кои почнуваат со 3 или 4, тоа значи дека производот не е ГМО, но е произведен на фарма која користи хемикалии и пестициди.

Ако етикетата има 5 цифри, кои почнуваат со 9, тоа значи дека производот е органски, создаден без хемикалии, пестициди и генетски модификации. Тогаш “можете со мирна совест да ги купите овие производи”.

Но, производите означени со 5 цифрени броеви кои започнува со 8 се генетски модифицирани. “Тие се неприродно создадени”.

Види

Зошто дома секогаш треба да имаме мајчина душичка

Со доаѓањето на есента доаѓаат променливото време и есенските болки. Најчести се настинки, есенскО течење …