Почетна / Градина / Вести / Како се садат цвеќиња и билки ?

Како се садат цвеќиња и билки ?

Се поставува слој со дебелина од 2-3 см од трошен камен, керамизит или испукани парчиња од стари саксии за обезбедување на добра дренажа на задот за садење. Постелете парче од неткаен текстил или тенка волна која ќе штити од плакнење на почвата при наводнување.

Наполнете го садот за садење до половина со земјишна смеса за сакциски цвеќиња. Доколку користите специјални саксии за билки или јагоди, извршете садење на слоеви, според поставеноста на дупките на саксии. Во страничните отвори може да засадите различни видови, но за централниот отвор изберете атрактивен изглед, за да заврши композицијата.

Однапред одредете ги на ваше барање растенијата, особено во случај ако аранжирате различни видови. Повисоките растенија ставете ги во средината на садот, а пониските по периферијата. Засадете ги растенија со еднакви барања според потребите за светлина, наводнување и вид на почва. Внимателно ослободете ги растенијата од контејнерите без да го повредите кореновиот систем, подредете ги во садот и дотурете почва. Покријте ги со 2-3 см почва за задржување на влагата. Полевајте ги добро новозасадените растенија.

Види

Ги залепи саксиите една за друга а кога ќе видите зошто и вие ќе го направите истото (Видео)

Работата во градината на многумина им причинува задоволство. Таа може значително да ви го разубави …