07.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Како се движи полжавот?

Како се движи полжавот?

Сигурно сте се загледале во полжав што се движи над површината на земјата и се прашувавте како воопшто може да се движи кога нема нозе.

Всушност, целиот долен дел на полжавот е ногата. Тој е целосно исправен и мазен, но има многу мускули на полжавот кои му служат да се движат наоколу. За да може полесно да се премести полжавот, стапалото е опремено со чувствителни жлезди што лачат лигава слуз, така што полжавот едноставно се лизга низ површината, замавнувајќи малку.

Таа нога е навистина невообичаена. Толку е грубо што полжавот може дури и да се лизне на работ на најостриот жилет без да се повреди! Полжавот е исто така необично животно. Така, на пример, тој никогаш не тргнува настрана. Тој има природен порив што секогаш се враќа во засолништето, без оглед колку е далеку. И, иако полжавот обично тежи не повеќе од петнаесет грама, тој е во состојба да повлече предмет со тежина од повеќе од половина килограм!

Општо, постојат два вида полжави: полжави со школка или засолниште, и полжави (голи). Првите имаат тело кое целосно се вклопува во виорот на куќата; тие имаат силни мускули, способни да се повлечат целосно, веднаш штом се појави опасност. И како друга безбедносна претпазливост, полжавот, кога веќе е во своето скришно место, целосно го затвора отворот.

Полжавите живеат на копно или во водни средини. Тие имаат јазик што содржи стотици ситни заби кои служат за мелење храна, претежно растенија.

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …