Почетна / Градина / Како сами да засадите и одгледате боровинки во вашиот дом!

Како сами да засадите и одгледате боровинки во вашиот дом!

Боровинките се едни од најздравите бобинки. Сокот од боровинки се препорачува кај оние кои имаат ниско ниво на железо во крвта, за имунитет кај децата и возрасните.

Но сите ќе се согласите, малку се прескапи за нашиот стандард. Сепак, ако живеете во куќа, ако имате свое парче земја, или во најлош случај, дури и на вашиот балкон, можете да одгледате боровинки!

Боровинката претставува повеќегодишен џбун со различна висина, во зависност од подвидот (европската е висока од 25 до 40 см, додека американската од 70 до 120 см).

Во Македонија, на високите планински врвови, природно расте европската боровинка. Кореновиот систем е плиток и се простира на длабочина од 15 до 60 см. Цвета релативно доцна (во наши услови во месец мај), со што ги избегнува пролетните мразеви.

Плодовите, во зависност од сортата, зреат од третата декада на јуни до крајот на јули. Богати се со витамини, антоцијани, шеќери и сл. Поради овие карактеристики на плодот, се користи во свежа состојба и за различни преработки.

Боровинката има специфични барања кон почвата и климата. Успева на богати почви со содржина на хумус повеќе од 3%, длабоки до 50 см, растресити и со кисела реакција (Ph 4.3 до 4.8).

За успешно одгледување, боровинката бара висока релативна влажност на почвата,воздух и врнежи од околу 800 мм. Во однос на температурата, особено во ниски температури е доста отпорна и издржува до -25°C.

Еве како да ја одгледате во домашни услови:

Текстот продолжува на втората страна

Види

Храна која доведува до предвремено стареење

Шпанскиот нутриционист Хелен де ла Фуенте Хидалго откри како да се избегне предвремено стареење. „Кога …