19.08.2022
Почетна / Градина / Како сами да направите висечка саксија

Како сами да направите висечка саксија

– Памук

– Природен и биоразградлив коноп

Чекор 3

Ставете ги корењата во мовта и истискајте го вишокот на вода. Потоа пренесени во мовта корењата и врзете ги заедно со памучниот конец.

Чекор 4

Почвената смеса направете ја во вид на топка со големина на цитрон.

Чекор 5

Скршете ја топката почва така што ќе ја преобликувате топката околу коренот. Додадете повеќе почва доколку сте одзеле повеќе од потребното.

Чекор 6

Покријте ја топката со мов, по ставете ја во потребниот канап со кој ќе обезбедите смесата да биде безбедни и да не се распаѓа. Доколку има потребна врзете ја уште еднаш со конецот.

Чекор 7

Закачето го вашето растение во висина

Одржување:

Потопувајте го вашето растение 10-15 минути во вода еднаш до два пати неделно така што ќе прими доволно вода и влажност кои ќе му бидат потребни за наредните денови.

Овој совет за составување на мала висечка градина е на Тејлор Патерсон.

Види

Естрагон – Растението на древните римјани

Естрагонот бил користен нашироко од Римјаните и Арапите. Се сретнува во флората на Сибир, Монголија, …