06.07.2022
Почетна / Градина / Како правилно да се грижите за растенијата во зима

Како правилно да се грижите за растенијата во зима

За време на постудено време, на растенијата што ги чувате во куќата им треба соодветна грижа, со цел да им помогнете да преживеат.

Осветлување

Во зима, треба да ги земете предвид потребите на растенијата за природна светлина, затоа што им недостасува најмногу во затворените простории.

Бидејќи на повеќето растенија што успеваат во нашата земја им треба многу светлина, ставете ги саксиите поблиску до прозорците, но не покрај радијаторите. Кактусите бараат многу светлина во текот на целата година. За да цветаат на пролет, не треба да се напојуваат во текот на зимата, освен ако станот не е многу топол.

Воздухот

За да можат растенијата подобро да го издржат престојот на сув воздух поради греење, користете овлажнувачи. Ќе им помогнете на растенијата да преживеат ако ги прскате со вода наутро и навечер.

Температура

Не ја менувајте нагло температурата во просторијата каде што се растенијата. Идеална температура за одржување на цвеќе е помеѓу 15 и 20 степени Целзиусови. При вентилација на просторијата, цвеќињата мора да се отстранат од директно изложување.

Оплодување

На растенијата не им треба оплодување во текот на зимата, освен оние што очекуваат цветови, како што се циклама, азалеа, кактуси… Исто така, со цел растението да расте убаво, отстранувајте ги сувите лисја.

Наводнување

Кога станува збор за наводнување, напојте ги повеќето растенија во станот за да не им биде сува почвата. Тие толерираат суво подобро отколку натопување со вода. Повеќето растенија влегуваат во мирен период во текот на зимата и затоа не им е потребна поголема количина на вода.

Ако температурата во просторијата е поголема од 25 степени, тогаш на растенијата им треба малку повеќе вода.

Циклама, азалеа и други видови кои цветаат во зима треба да се напојат два или три дена. Редовното попрскување ќе одговара на дрвото на животот, бенџамин и папрати, но не и на темјанушките.

Најдобро е да не се користи ладна вода за наводнување, но загреана на собна температура.

Пресадување

Во текот на зимата, растенијата се во мирување, па затоа не би било добро да се изврши пресадување. Ако навистина сакате или треба да пресадите цвет, набавете нова почва и број на саксии поголем од претходниот.

Види

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава …