Почетна / Градина / Како правилно да го косиме тревникот?

Како правилно да го косиме тревникот?

За да добиеме густ тревник потребно е негово правилно косење. Ниту една елка ни бор нема да изгледа добро доколку околу нив има лоша трева. За косењето на тревникот важи правилото првобитната должина на тревникот да биде скратена 1/3. Тоа значи 6 см високата трева ја косиме на должина од 4 см. Оптималната висина на тревникот изнесува околу 2–3 см.

Доколку косите премногу ниско, постои можност тревата да се исуши. Доколку по секоја цена сакате да имате сосема низок тревник, не заборавајте добро да го навадите после косењето (барем 10–15 л вода на 1 м2). Кај нас се користат 2 видови на косилици – класични и косилици со малчирање. Косилиците со малчирање не ја собираат покосената трева туку ја сецкаат на ситни делови и ја расфрлаат по тревникот.

Тревникот на овој начин при секое косење авотматски се наѓубрува. Меѓутоа овие косилици не се погодни доколку на тревникот имате базен, затоа што на овој начин ке внесуватe мали парчиња трева во базенот преку табаните. За ваквите тревници најдборо е да користите класична косилка со корпа за собирање на тревата. Денес псотојат косилки од меѓу тип.

Ако ја ставите корпата за трева ке добиете класична косилка а доколку не ја ставите корпата ќе добиете косилка со малчирање. Косилките може да се користат за косење на тревник чии што агол е до 15ş. Доколку вашиот тревник се наоѓа на стрмно земјиште мора да косите со рачна косалка. Рачната косилка е добра за користење при косење околу дрвата и трајните растенија засадени на тревникот или на неговите агли, пишува „Ботаникс“.

Во Република Македонија преку генералниот застапник НИМЕТ дооел и неговите овластени трговци, производите на VIKING им се достапни и на македонските купувачи. И сето тоа со компетентен совет при избор на производ, и квалитетен сервис и одржување.

Нивниот слоган “Од љубов кон тревникот” oбединува неколку пораки кон клиентите: влева сигурност дека нивните градинарски апарати се опремени со иновативна техника и голема издржливост при работа.

За повеќе информации околу квалитетните косилки на VIKING, кликнете ТУКА.

 

Види

Кога човекот умее да помогне на природата

Кога човекот умее да помогне на природата