06.07.2022
Почетна / Градина / Како од глинеста да направите плодна почва

Како од глинеста да направите плодна почва

Глинестата почва е густа, неплодна и не може да се очекува да донесе добра жетва. Постојат различни видови глинени почви (црвена, бела, сива, сино-зелена), од кои некои може да се направат плодни без многу финансиски трошок и напор. Сино-зелената и сивата глина е тешко да се одгледуваат, и ништо не расте на овие почви.

На тешките глинени почви, растенијата се развиваат слабо, честопати страдаат од болест или смрт од недостаток на хранливи материи. Создавањето поволни услови за одгледување на овошје и зеленчук е поврзано со одгледување на почвата – претворање во лабава, воздушна и влага пропустлива.

Методи за подобрување на составот на глинени почви:

Види

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава …