Почетна / Градина / Како може тутунарите да се преориентираат кон одгледување на стевија?

Како може тутунарите да се преориентираат кон одгледување на стевија?

После 2020 година, производителите на тутун може да останат без доволно финансиска поддршка во рамките на новата Заедничка земјоделска политика и одгледувањето на земјоделски култури можеби нема да биде доволно профитабилно за нив. Потоа, земјоделците ќе треба да се рефокусираат и да размислат за користењето на сега распределениот простор за тутун.

Една опција за замена на производството е стевија. Стевијата е природна замена на шеќер, таа ужива брзо растечка популарност во последната деценија. Експертите од пазарот предвидуваат дека до 2024 година, нејзината светска продажба ќе се зголеми двојно на 818 милиони долари, пишува Би-Би-Си.

Стевиата е сè уште нов производ на светскиот пазар, но потрошувачите се повеќе ќе бидат заинтересирани за да ја намалат употребата на шеќер. Експертите од индустријата очекуваат потрошувачката на Стевија да порасне за 19-21% во текот на следните 5 до 10 години, пренесуваат британските медиуми.

За разлика од вештачките засладувачи, стевиата не формира киселина во организмот, објаснуваат нутриционистите. Не придонесува за зголемен ризик од срцеви заболувања и не влијае на нивото на шеќер во крвта, што го прави многу погоден за дијабетичари. Исто така, нема калории, што е предност пред обичниот шеќер.

На прв поглед, стевијата изгледа многу поскапо, но сепак, таа е 200 пати послатка од шеќерот.

Поддржувачите исто така тврдат дека тој е многу поповолен за животната средина. Отпадот во водата на производство на стевија е 96% помал од оној на шеќер од трска и 92% понизок од оној на шеќерот од репка. Исто така, потребно е 5 пати помалку површина за да се создаде иста количина сладост.

Стевиата потекнува од Парагвај и Бразил, каде биле познати на локалните племиња со векови. Првпат била произведена за комерцијална употреба во Јапонија во 1971 година.

Културата сака потопла клима, затоа северните делови на Грција се добро прилагодени за оваа цел. Со климатските промени и затоплувањето на климата, другите земји, исто така, ќе се сметаат за соодветни за целта, со повеќе тропски услови.

Во нашата земја, стевиата може да се одгледува со производство на расад за надминување на студените зимски температури.

Види

Вистерија: Дрвото кое разубавува многу дворови

Татковината на ова раскошно дрво познато и по иметo Глиценија се Јапонија и Кина. Глицин …