Почетна / Градина / Како изгледа малото „гибонче“ што се роди во скопската Зоолошка градина?!

Како изгледа малото „гибонче“ што се роди во скопската Зоолошка градина?!

Белорак гибон или лар (науч. Hylobates lar) — примат од семејството на гибоните (Hylobatidae). Ова е еден од попознатите видови гибони, кој често се среќава во зоолошките градини. Белоракиот гибон има најголема распространетост во праевц север-југ од сите гибони. Живеат во Индонезија, Лаос, Малезија, Бурма и Тајланд.[7] ВО минатото ареалот им се протегал од југозападна Кина до Тајланд и Бурма, па јужно преку целиот Малајски Полуостров во првични и вторични дождовни шуми. Присутни се и во северозападниот дел на островот Суматра.

Овие животни се загрозени на повеќе начини: некогаш ги ловат за месо, а некогаш ловците го убиваат родителот за да можат да ги продадат младите како миленици. Веројатно најприсутна закана е губитокот на живеалиштето, односно сеча на дрва, изградба на патишта, земјоделски активности, екотуризам домашни животни и слонови, шумски пожари, неконтролирана сеча, изградба на нови села и насади на маслодајни палми.

Инаку скопската зоолошка градина пред 2 дена доби принова од овој вид, за што информираа преку Facebook:

Види

Храна која доведува до предвремено стареење

Шпанскиот нутриционист Хелен де ла Фуенте Хидалго откри како да се избегне предвремено стареење. „Кога …