Почетна / Градина / Вести / Како глобалната месна индустрија реагира на пандемијата на коронавирус?

Како глобалната месна индустрија реагира на пандемијата на коронавирус?

Меѓународната месна индустрија се обидува да го одржи производството на месо додека коронавирусот се шири ширум светот.
 
Меѓународната месна индустрија се обидува да го одржи производството на месо додКако глобалната месна индустрија реагира на пандемијата на коронавирус?ека коронавирусот се шири ширум светот.

Во Ирска, Брендан Голтон, претседател на ирското здружение на земјоделци, изјави дека „има голем притисок врз фабриките за месо да дејствуваат одговорно во овие невидени околности“. Голден тврди дека безбедносните протоколи се воспоставени во сите фабрики за месо. Затоа, неопходно е сите нив да ги почитуваат водечките снабдувачи на месо – без разлика дали месото е за домашниот пазар или за извоз !

Од моќната компанија за свинско месо Crown изјавија дека производството не е прекинато и сите фабрики за месо работат со вообичаено темпо. Пер Лаурсен, директор на данската престолнина Crown Pork на свинско месо, објави дека сите кланици работат по план. Единствениот мал проблем досега е кланицата во Хорсен, каде ритамот на обезкостување е одложен за 20% затоа што полските работници избрале да останат дома. (а тоа е нивно право, додава Пер Лаурсен.) Затоа, беше упатен апел до луѓето кои работеле во кланицата и сакале повторно да започнат со работата, да се регистрираат.

Бразилскиот производител на месо БРФ објави дека е формиран постојан мултидисциплинарен комитет за набљудување, составен од директори и реномирани експерти за заразни болести. Ова овозможува да се преземат неколку мерки за да се обезбеди безбедност на сите лица вклучени во производството на месо и производи од месо. И сето ова гарантира производство во нормални услови. Засега, BRF работи со нормално темпо, со целосно работење на индустриски објекти, дистрибутивни центри, логистика, ланци и снабдувачи.

Извршниот директор на Националната асоцијација на сточари NCBA, Колин Вадел признава дека коронавирусот врши силен притисок врз ланецот на снабдување на говедско месо во САД и пошироко и повика на соработка.

Според него, најтешко е кај производителите, а тоа се земјоделците. Бидејќи епидемиите се на дофат на животните и со тоа е загрозена целата сточна индустрија. Според него, мора брзо да се преземе акција за да се врати нормалноста на пазарот на добиток.

Види

Обезбедете го течниот отпад од шталите да не ја загадите водата

Управувањето со шталското ѓубриво претставува низа содветни постапки во кои се опфатени негово чување расфрлање …