06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Како да се направат рабници во градината?

Како да се направат рабници во градината?

Рабниците може да направат прекрасна колор композиција, да се распоредат како прстен околу дрвјата, да ја одделат патеката од тревниците.

Користа од нив е двојна. Од една страна исполнува чисто декоративна функција, а од друга страна става граница помеѓу градината, ги зајакнува краиштата на подот и не дозволува врз неа да се прелива тревата.

Рабниците може да се високи или ниски, направени од дрво или камен, но во секој случај треба да се во хармонија со подот на патеката.

Тој може да се направи истовремено со чакал што би била основа на градинарската патека.

Рабници може да се изработат од камен, тули, метал, дрво или глина, но може и од живи растенија. Ако патеката е изработена со камени плочи, чакал или песок, соодветни се рабниците од камен. Вистинските камени блокови, делумно вкопани во земјата, ќе ги ограничат леите. Тие создаваат впечаток за строг ред, карактеристичен за градините. Добро е камените блокови да се споени со цемент. Тоа ќе ја зацврсти конструкцијата и нема да дозволи на клиновите да се поместуваат. Дното на олукот во кој се прават камењата, треба да е понизок од нивото на градинарската патека и животната површина.

Ако сакате да дадете природна природна убавина на работ од тротоарот, користете камења со различна форма. Може да бидат сечени, делкани или со природен неправилен облик. Наредете ги еден до друг, без да ги поврзувате со цемент. Со нив може да ги заобиколите кружните или правоаголни леи.

Голем број на дворови имаат рабници од шемшир (чимшир, буксус). Тој е лесен за одгледување, и не бара посебна грижа, а издржува на речиси сите негативни природни услови. Недостаток му е дека има бавен раст и бара време за да се згусне. За да ужива окото, живите рабници имаат потреба од одржување, одностно редовно аранжирање и обликување, за да се добие потребниот вид. Зелените рабници може да бидат оформени како паралелопипедни блокчиња или да се со заоблени краеви. Подобро е да одберете шемшир од нискостеблена сорта. Ако претпочитате брзорастечки рабници, Ве советуваме за зимзелени украсни грмушки – Lonicera nitida (Нокт), кој се сади густо и достигнува височина до 1 метар. Патеките меѓу оградата со шемширни леи освен со камен, може да биде со песок или ситен чакал.

Како се прави?

Во областите на леите ископајте плитко. Димензии зависат од големината на корените на шемширите кои ќе ги садиме. Би требало да бидат доволни 30 см длабочина и 15-20 см ширина (зависи колку густо сакате да биде вашиот жив рабник).

На дното ископајте и распоредете ги младите шемшири најмалку на растојание 30 см

Висината на работ на тротоарот од шешмир зависи од големината на оградата. Ако таа не е многу голема, шемширот треба да биде повисок од 30 до 60 сантиметри максимум. Употребата на тули во домашните градини не е типична за нашата земја. Такви примери има многу, но во медитеранските области. Тули, вкопани под агол во однос на теренот, се едноставно решение, лесни за работа и егзотични како резултат. За работ на тротоарот, кој ќе го правиме во градината на селската куќа е подобро да користиме стари тули. Така ем ќе се ослободите од непотребниот градежен материјал, ем ќе ставите една ретро атмосфера во градината.

За да се задржат долго време здрави, користете квалитетни печени тули, а не кирпич. Кирпичот е нетраен и за една сезона ќе се претвори во куп кал, каде ќе се прашувате како да се ослободите од градината. Освен под агол старите тули може да се изѕидат и како декоративем ѕид или ниска ограда. Подгответе цемент со вода, наводенете ги тулите, за да отпомогнете со нивното лепење. Ставете цементот на дното на олукот и почнете да ги поставувате еден по еден. На првиот ред од тули ставете повторно цемент. Не заборавајте да ставите цемент и странично меѓу тулите. Ѕидче од тули издигнете на не повеќе од 30-40 сантиметри.

Ако не сакате да вложи и во најмала рака напор, постојат готови рабници, кои се продаваат на модули и се соединуваат. Тие се во форма на огради и решетки со височина од околу 20 сантиметри и должина од 2,5 метри (некои се нудат на рула). Истата работа ќе ја завршат декоративните сандаци, пластични имитации на карпи и др. Има и рабници од теракот, оформени со различни големини. Ако користите рабници на оградата, леите и цветната градина треба да се наоѓаат повисоко од градинарска патека. При правење рабници може да прибегнат и до нетрадиционални начини со користење на фантазијата. Романтична нота ќе дадат големи глинени вазни со различна форма, во кои ќе насадите цвеќе. Би можеле да бидат и поголеми садови од глина или цемент, пумпи, куполи, подпорки, мраз, скулпторки. Се зависи од вашата креативна фантазија и од вашиот стил.

Види

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава …