02.10.2022
Почетна / Градина / Вести / Како да се грижиме за растенијата во есен

Како да се грижиме за растенијата во есен

Со доаѓањето на есента некои растенија од градината треба да се вратат дома. Тие имаат потреба од посебна грижа и внимание во овој момент. Повеќето растенија во затворен простор се вадат во текот на летото во градината или на терасата. Тие се чувствуваат прекрасно на свеж воздух.

Откако сепак времето залади, треба да ги прибереме назад во внатрешноста на домот.

За околу еден месец во затворен простор, некои растенија може и да не изгледаат многу добро.

Камелијата и папратите на пример може да почнат да им паѓаат лисјата. Божиќниот кактус најверојатно кај некого ќе процвета во ноември, божиќната завезда или поинсетијата веројатно не почнала уште. Паѓањето на лисјата на собните цвеќиња може да се должи на неколку причини. Најчестата од нив е недоволно количество сончева светлина, бидејќи деновите станаа пократки. Друга можна причина за купиштата паднати на листовите е ладниот воздух кој ги напаѓа растенијата секој пат кога вратата на просторијата се отвори.

Изворот на вештачко греење во близина на саксијата, исто така може да доведе до овој проблем. Треба да се отстранат по можност сите слаби гранчиња, но не и повеќе од 1/3 од листна маса на растението. При носењето на растенијата дома задолжително ги проверуваме од евентуални инсекти и штетници. Секое второ растение страда од лиснати вошки. За да ги отстраните ставете го растението на туш и со не многу ладна вода. Во зависност од растението, можете да го третирате и со мала количина сапуница. Пробајте врз едно или две лисја, дали сапуницата ќе влијае добро на растението.

Види

Пакомак: Наша цел е до 2030 година 70 проценти од отпадот од пакување да се селектира и рециклира

Поефикасната селекција и рециклирање на амбалажниот отпад, беше тема на меѓународната работилница, што се организираше …