Почетна / Градина / Како да подготвите домашен кашкавал без конзерванси, бои или стабилизатори

Како да подготвите домашен кашкавал без конзерванси, бои или стабилизатори

За да подготвиме домашни млечни производи, прво ни треба квалитетно млеко. Готвењето обично ги плаши младите и неискусните домаќини, но излегува дека не е толку комплицирано како што првично изгледа.

Домашен кашкавал, сирење, урда, јогурт и други вакви производи не се само повкусни од оние што ги купуваме во продавницата, туку и многу поздрави. Тие не содржат конзерванси, бои или стабилизатори.

За да направите домашен кашкавал ќе ви требаат: 4 литри домашно свежо млеко, 4 супени лажички сол, 1 супена лажичка лимонска киселина и 15 капки квасец за сирење.

Подготовка: Свежото млеко ставете го во тенчере со густо дно за да зоврие. Додадете сол и промешајте за да се раствори. Оставете го соленото млеко да зоврие уште 5 минути и додадете го квасецот во сирењето. Оставете ја смесата да зоврие уште 10 минути. Додадете лимонска киселина и варете уште 15 минути.

Извадете ја тавата од шпоретот и исцедете ја преку шишенце, додека млекото е сè уште топло. Оформете го кашкавалот така што ќе го притиснете помеѓу две дрвени табли за домаќинство. Поставете тежок предмет на врвот. Исцедениот калап треба да остане така неколку часа. Потоа ставете го калапот сирење во фрижидер. Таму треба да остане најмалку 2-3 дена за да се „созрее“. Само тогаш вашето домашно сирење ќе биде подготвено за јадење.

Можете да го диверзифицирате класичниот вкус на жолт кашкавал со додавање на зелени или сушени зачини, црвена пиперка, чили, сушени домати, лук или ореви во мешавината.

Фото: Бгфармер

Види

Како да ја препознаете органската храна?

Органски одгледувана храна, односно прехранбен производ, секогаш има посебна етикета, без која производот не се …