Состојки:
4 шолји сецкана диња
3 шолји водка
2 шолји шеќер
2 шолји вода
Упатство:
- Прво што треба да направите е да ја извадите кората на дињата и да ја исецкате на парченца. Ставете ги парчињата од диња во голема тегла која што може добро да се затвори и додадете ја водката. Затворете ја теглата и измешајте. Теглата со мешавината ставете ја на темно место и оставете ја да стои 3 дена. Кога ќе поминат 3 дена извадете го овошјет од теглата, но притискајте го секое парче за да ја исцедите течноста што е насобрана во овошјето. Потоа земете газа и добро процедете ја течноста.
- Во тавче ставете ја водата и шеќерот и загрејте го на средна температура. Мешајте постојано се додека не стопи шеќерот. Кога ќе се стопи шеќерот, тргнете го тавчето и оставете сирупот да се излади.
- Штом шеќерниот сируп ќе се излади измешајте го со течноста од диња и водка во тегла. Затворете ја теглата и протресете ја добро за да се измешаат двете течности. Оставете ја течноста да стои минимум еден ден.
- Одкако ќе помине уште еден ден, вашиот ликер од диња е готов. Од овие количини се добива околу 5 шолји ликер. Ликерот чувајте го во фрижидер и може да стои до 2 месеци.
Забелешки: