06.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Како да излечите кашлица и бронхит со листoви од зелка и мед

Како да излечите кашлица и бронхит со листoви од зелка и мед

Еден од најпознатите и навистина најделотворните начини за борба против кашлицата е лист зелка со мед.

За ова лекување не постои возрасна граница, подеднакво е ефикасен, како за мали деца, така и за возрасни.

Полека одвојте еден лист зелка од главицата. Листот треба да се спушти неколку минути во врела вода. Ќе стане топол и мек. Потоа една страна намачкајте ја со мед, а таа страна поставете ја на градите. Преку зелката ставете најлонска кеса и замотајте ја со шал или пешкир. Препорачливо е ова да се направи пред спиење. Резултатите се видливи уште при првиод обид, но сепа повторете ја процедурата додека целосно не се излекувате.

Активните состојки на медот и зелката, а исто така и топлината, допринесуваат до намалување на кашлицата, а во исчезнување на воспалителниот процес.

Види

Момина солза против забрзан срцев ритам

Нежната и убава момина солза (Convallaria majalis) е тревесто растение од семејството Рускусови. Таа позната …