Почетна / Градина / Вести / Како да имате јајца и во текот на зимата

Како да имате јајца и во текот на зимата

Оставете 2-3 гнезда за положување на секои 10 кокошки

Не е важно од кој материјал се направени гнездата за положување – тие можат да бидат дрвени, сламени…

Важно е тие да бидат покриени со слама, а не со сено. Бидејќи сеното брзо се навлажнува и почнува да мириса. Сламата во кокошарникот треба често да се менува – најмалку 2 пати неделно, така што инсектите да не се населуваат во гнездото.

Затворете еден од аглите на кокошката со табли и истурете ја преградата со висина од 9-12 см сув ситен песок за „капење“ на кокошките. Во песокот додадете пепел од дрво и сулфур.

Во друг агол, опкружен со табли, истурете груб песок со камчиња, гасена вар и парчиња јаглен. Пред почетокот на положување јајца, додадете мелени лушпи од јајца и мелени тули. Ова го подобрува варењето и е добра профилактичка мерка за болести на гушавост.

Види

Кој зеленчук се сее прв – тие толерираат пониски температури

На почетокот на пролетта, веднаш штом може да се култивира почвата, првиот вид зеленчук се …