20.05.2022
Почетна / Градина / Како да го припремите тлото за сеидба на тревници

Како да го припремите тлото за сеидба на тревници

Припрема на толото за сеење. За убав тревник најважна е добрата припрема на тлото. Пред сеидбата тлото треба темелно да се припреми, потоа да се отстране плевелот, корењата, камењата и го гноиме со специјално гноиво за тревници.

Во тешкото и влажно тло (со повеќе глина), додаваме песок, за да биде попропусливо.

На песочното тло додаваме тресет и компост со цел да се зголеми способноста за задржување на влагата и храната. Потоа површината уште еднаш ја израмнуваме за да добиемо добро слегнато земјиште.

Види

Растението што достигнува раст од 60 метри во текот на една сезона

Кудзу е вид јапонски ползавец, главно употребуван при заштита на земјиштето од ерозија. Може да …