06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Како да ги одберете најдобрите краставици во есента и зимата

Како да ги одберете најдобрите краставици во есента и зимата

Еве што треба да се има предвид кога ќе купувате краставици:

– Изберете краставици кои изгледаат сјајни. Надвор краставиците не треба да се мрсни. Краставиците треба да изгледаат свежи.

– Тестирајте ја цврстината на краставицата. Таа треба да е цврста и со помош на притискања со прст да не паѓа внатре.

– Изберете месни краставици, но не премногу дебели.

Помалите краставичкии се крцкави и имаат помали семки, што ги прави поатрактивни за многу луѓе и особено за децата.

– Избегнувајте краставици со жолти дамки, повредени делови или оние кои лесно се мрдаат. Краставицата треба да е со речиси иста дебелина по целата должина.

Чувајте ги краставиците во фрижидер за ладење. Поради големата содржина на вода во нив, краставиците треба да се конзумираат до 2-3 дена. Избегнувајте да ги чувате во близина на овошје, тогаш краставиците пожолтуваат и полесно се расипуваат.

Види

На која позиција треба да бидaт цвеќињата поставени во домот

Саксиите со цвеќе секогаш треба да бидат сместени во простории каде ќе имаат поволни услови …