14.06.2024
Почетна / Градина / Како да ги негувате лозите?!

Како да ги негувате лозите?!

Лозите се оние растенија на кои им треба многу грижа и внимание. И бидејќи тие се постојани култури, тие бараат внимание пред садењето.

Главната работа е да знаеме како правилно да ја храниме почвата, а исто така и растението со минерални материи. Исто така многу е важно колку пати и во која сума, и кога – во пролет или лето.

Хранливите материи имаат многу позитивен ефект врз развојот на виновата лоза, а особено на овошјето.

Но, бидејќи лозата секоја сезона привлекува многу од нив и процентот на корисни елементи во трагови во почвата брзо паѓа, треба редовно да се оплодува.

Кои хранливи материи се потребни и за што?

Азот: Тоа е главно неопходно за раст на лисјата.

Но, до крајот на летото, подобро е да заборавите на овој елемент за да не го стимулирате дрвото.

Фосфор: Овие видови ѓубрива се најпогодни пред цветањето, бидејќи фосфорот го стимулира зреењето на гроздовите.

Калиум: Најдобро се користи кон крајот на летото и раната есен.

Го забрзува зреењето на лозата, како и на овошјето. Има позитивен ефект врз подготовките за студената сезона.

Супстанциите што содржат азот се наменети исклучиво за хранење на корените.

Тие се користат главно во пролет, во лето – не, затоа што плодовите можат да зреат доцна.

Подобро е да не се користат површно калиум и азот, а во тој случај тие брзо исчезнуваат со испарување и не достигнуваат до коренот, што е важно.

Ако ѓубривата се даваат многу плитко, коренскиот систем, кој е длабок, може да страда и грмушката може полесно да се исуши или замрзне.

Секоја година, овошната лоза користи 30 g азот и калиум и 20 g фосфор од почвата.

Од 1 декар лозата екстрахира околу 9 кг азот, 3 кг фосфор и 10 кг калиум.

Одгледувачите на грозје мора да ги вратат собраните хранливи материи.

Види

Три рецепти: Како да ја излечите настинката за помалку од еден ден

Ќе ви претставиме само 3 од многуте рецепти во народната медицина за борба против настинката, …