09.08.2022
Почетна / Градина / Животни / Каде припаѓаат животните? Во зоолошка или во дивината?

Каде припаѓаат животните? Во зоолошка или во дивината?

Зоолошката градина, без оглед на тоа дали тоа се наоѓа во Скопје, Битола, Токио, Њујорк има неколку цели: заштита на природата, образование, истражување и рекреација.

Противници на зоолошките градини се обично оние кои се борат за заштита на животните, поточно организациите кои веруваат дека животните во зоолошките градини не се среќни и дека не треба животните да бидат во заробеништво, туку само на едно место – во дивината.

Но, кој е во право?

Дали е потребно да се најде златна средина и со многу компромис да се работи исклучиво за благосостојбата на животните, како и занемарувањето на личната амбиција. Точно е дека дивите животни припаѓаат во дивината, но точно е и тоа дека многу зоолошки градини во светот ги заштитуваат животните.

Освен тоа во заробеништво животните живеат и подолго! Во зоолошките градини се врши и едукација на луѓето за животните. На пример едукаторите во зоолошките градини ги едуцираат обичните луѓе дека змиите не се опасни доколку вие прво не ја нападнете неа.

Од друга страна, групи за заштита на животните ја предупредуваат јавноста за ситуацииите во зоолошките градини каде што животните живеат во сосема несоодветни услови.

Како и да е, нашиот став е дека компромис мора да постои, а нас ни останува да веруваме дека животните во нашите зоолошки градини се чуваат одлично и нивните живеалишта се повеќе се прошируваат и одржуваат. За тоа се грижат вработените, а Вас ви останува да купувате билети и сувенири! На тој начин им помагате на животните во Зоолошките градини 🙂

Види

Рибата која има проѕирна глава

Длабоко во морето постојат риби кои имаат проѕирна глава наречени „Macropinna microstoma“. На неа, се …